Приятели на задържания в Беларус български журналист Димитър Кенаров протестираха с четене на стихове пред външно министерство. Кенаров вече няколко дни е в ареста в град Мозир, след като е бил арестуван заради липса на лични документи.

Задържаният на 29 юни Димитър Кенаров работи като журналист на свободна практика. Негови приятели и близки заявиха, че протестират срещу бавните действия на дипломатите ни в Беларус.

"Веднага след като посолството на България беше информирано за случая, бяха изпратени ноти до Министерството на външните работи и до Министерството на вътрешните работи на Република Беларус с молба за предоставяне на повече информация и изясняване на случая". Това се посочва в изявление на Весела Чернева по повод на задържането на 29 юни т.г. в град Мозир, Беларус, на Димитър Кенаров.

Посолството на България незабавно е установило контакт с полицейското управление в Мозир и е установило, че Кенаров не е притежавал документи за самоличност и поради този факт е бил задържан, се посочва в изявлението. В него се отбелязва, че незабавно е била задействана процедурата за издаване на временен документ за самоличност - пасаван, който е бил готов за връчване преди изтичането на 48-часовия срок на задържането.

Въпреки това полицейските власти са отказали да позволят документът да бъде предоставен навреме и това се е случило едва тази сутрин. Междувременно мярката на задържания е била променена на екстрадиция и се очаква Димитър Кенаров да бъде екстрадиран в понеделник.

"Използвам този неприятен случай, за да напомня, че българските граждани следва да спазват законите на страната на пребиваване. В противен случай те могат лесно да попаднат в затруднени ситуации, в които българската държава има ограничени възможности да окаже помощ", заявява Весела Чернева.

Защитата на правата на българските граждани в чужбина е основен приоритет на МВнР, както демонстрираха и последните случаи на освобождаване на отвлечените в Судан пилоти или на задържания в Триполи д-р Кръстев. Същевременно, в интерес на скорошното завръщане на Димитър Кенаров в България, бих искала да призова всички за сдържаност в коментарите си по случая, за да се избегнат допълнителни усложнения, които могат да бъдат използвани като повод за забавяне на освобождаването на нашия съгражданин, посочва още говорителят на МВнР.